recordlabels.nu

Det senaste om frågor jag brinner för

Redovisning med redovisningskonsult – begreppshjälp

Redovisningkonsult är nog ett ord många hört, men också undrat vad det de facto är för slags yrke. Redovisning, som egentligen handlar om dokumentation, har en essentiell del i företagets vardag. Många kan tycka att det både är tråkigt och onödigt, men det finns fler anledningar än regler och lagar för att nyttja sig av metoderna. Först och främst får man en god insyn i verksamhetens ekonomiska status, var pengarna finns i företaget och hur fördelningen av kostnader ser ut. Med denna information kan man sedan ta strategiska beslut gällande t.ex. kostnadsnedskärningarna, optimering av likviditet och få koll på eventuella krediter. Skatteverket har mer information och regelverk för redovisning.

En redovisningskonsult tjänar i snitt 28 000 kronor i Stockholms län, även om siffran självklart varierar. En stor kostnad kan många tänka, men ofta är inte redovisningskonsulten anställd på heltid, utan jonglerar flera uppdrag samtidigt. Funktionen i företaget kan variera starkt. Ofta är personen en generalist inom ekonomi, och har en bred kunskap inom ett flertal områden som är relevant för det mindre eller medelstora bolaget. Vissa anlitar redovisningskonsulter för just redovisning, men även för löneadministration, kundreskontra och för att strategiskt vägleda företaget vid vissa beslut.

Detta kan vara en mycket god källa till kunskap när konsulten är den med bäst koll på ekonomistatusen i företaget. Vad man nu väljer skulle jag starkt rekommendera att anlita auktoriserade redovisningskonsulter, som ett kvitto (ingen ordvits!) på att konsulten är uppdaterad på det senaste inom regelverk, praxis och annat. Sen är det också en kvalitetsstämpel sett till erfarenhet, utbildning och dylikt. Den som är auktoriserad skriver även prov för att påvisa att kunskapen är färsk. Ring ett par referenser och fråga för att slutligen välja leverantör.

posted by blogadmin in Branscher and have No Comments

Place your comment

Please fill your data and comment below.
Name
Email
Website
Your comment